Hírek

Élménybeszámolók nyári táborainkról

2022.08.30
Élménybeszámolók nyári táborainkról

Balatoni élménytábor

Ha nyár, akkor Balaton! Augusztus 10-én 14 gyerekkel indultunk útnak Balatonszárszóra, a gyerekek életkora 9-14 éves korig terjedt. A Lepkeház Ifjúsági szálláson volt a bázisunk, ami egy 4emeletes, medencés, Balatonra néző épület. A 4 nap mindegyikére folyamatos programokkal készültünk, hogy az élménytábor elnevezés értelmet nyerjen, és nem titkolt szándékunk volt minden gyereket nap végére lefárasztani.

 Az első nap érkezés után medencéztünk, úszóversenyt rendeztünk, majd ismerkedős közös szalonnasütéssel zártuk az estét. A tábortűz mellett kezdetét vette az egész hetes „gyilkosos játék”, ami hatalmas sikert aratott. Második nap lesétáltunk a tóhoz fürödtünk és palacsintáztunk. A fürdés után ebédeltünk, és az esti órákban elindultunk vonattal Lellére, vidámparkba. A gyerekeknek talán ez volt az egyik legnagyobb élmény, rengeteg játékot próbálhattak ki, a kisebbek dodzsemeztek, a bátrabbak igazi pörgős ringlispíleken sikítoztak. Késő este érkeztünk vissza a szállásra, és a hazaúton már kérdezgették a gyerekek: „ugye holnap aludhatunk tovább?”

Pénteken délelőtt pihentünk, medencéztünk, szabad program volt, a fiúk kakasoztak a vízben, előkerültek a vízi pisztolyok, vízibombák, a tollaslabda. A fürdés után számháborúztunk a mellettünk lévő erőben. Ebéd után vonattal ismét útnak indultunk, ezúttal Balatonboglárra, kalandparkba. A park első programja egy kötélpálya volt, ahol karabiner segítségével mászhattak a gyerekek a fák között, különböző ügyességi játékokon, majd boboztunk és végül felrohantunk a Gömbkilátóba, ahol egy gyors fényképezés és naplemente nézés után indultunk vissza a vonathoz. Este pillecukrot sütöttünk, zenét hallgattunk, szabad program volt takarodóig. Szombaton Tihanyba látogattunk. Vonattal és komppal jutottunk el az északi partra, és kisvonattal mentünk fel az Apátsághoz. Ebédre pizzát ettünk és a délutáni pihenő, fagyizás, a Visszhang dombon volt. Délután indultunk vissza, mivel a medence akkora sikert aratott, hogy a gyerekek nagyon szerettek volna még egy utolsót fürdeni a másnap reggeli indulás előtt. Vasárnap délután érkeztünk vissza Budapestre, a Déli-pályaudvarhoz.

Az utolsó esti tábortűznél, kértük a gyerekeket, hogy mindenki meséljen el egy-egy élményt, mit szeretett és hogy mit szerveztek volna máshogy. Sokat gyalogoltunk, de megnyugtattak minket, hogy megérte. Nagyon nagy öröm volt a beszámolókat hallgatni, látni, ahogy a gyerekek a tábor végén még szívesen maradtak szabad program helyett a tábortűznél közös játékot játszani. Elbúcsúztunk, de megígértük nekik: Jövőre is találkozunk!

ÚSZÓTÁBOR 2022.

Idén július 18- 22 közt tartottuk úszótáborunkat a már jól ismert Csillaghegyi Árpád forrásfürdőben. Tíz gyerek- 5fiú és 5 lány-2 felnőtt kíséretében töltötte együtt a hetet.

A tanmedencében volt foglalt pályánk, délelőtt és délután is 1-1 óra, nagy szerencsénkre mindkét időpontban csak a mi csoportunk volt a vízben, így bőven volt helyünk úszni is, játszani is.

Az úszással kapcsolatban először a víz megszokása, az arc vízbe merítése volt a cél, majd a gyorsúszást kezdtük tanulni, gyakorolni. A siklás mindenkinek hamar sikerült, így a malomkörzés megtanulása után a kéz és lábtempó összehangolása következett. Közben a háton siklást és a hát lábtempót is sikerült megtanulni. Több gyerekkel is kipróbálhattuk volna a mélyvizes úszást, de végül erre nem volt lehetőség.

A szabadidőnket a strand legfelső teraszán, a pancsoló medence közelében töltöttük, ezen a héten itt tartotta promócióját az Eleven Játszóház; egy ugrálóvár-csúszdát és egy fénnyel működő célbalövő játékot hoztak. Ezek és az általunk hozott kártya- és ügyességi játékok remek időtöltést jelentettek a gyerekeknek.

Az étkezések közül a tízórait és az uzsonnát napi vásárlással biztosítottuk, az ebédet pedig a strand éttermében fizettük be, így friss, meleg, két fogásos ebédünk volt minden nap.

A gyerekek csodálkozva mondták, hogy milyen jól érezték magukat, noha többen is először voltak nyári táborban, kezdetben ismeretlen helyen, ismeretlen gyerekek közt.

Süss fel Nap! napközis alkotótábor

2022-ben harmadik alkalommal szerveztük meg a 3. kerületben élő 9-12 éves gyermekek számára a Süss fel Nap! napközis alkotótábort. A tábornak ezúttal is az ÓCSTGYVK Váradi utcai telephelye adott otthont. A tábor alapvető céljai: készségfejlesztés, szociális kompetenciafejlesztés, vizuális nevelés, tehetséggondozás. Ezúttal is számos kreatív technikát ismerhettek meg és próbálhattak ki a résztvevők. Az ÓCSTGYVK területén – kültéri programként – csapatjátékokat is beiktattunk, melyek a kikapcsolódáson túl lehetőséget adtak az önkifejezésre, elősegítették a beilleszkedést, a csapatkohézió erősítését. A kreatív fotózással, logikai, kooperációs játékokkal és ügyességi feladatokkal egészült ki a napi több órát felölő alkotómunka, amelynek tematikáját a kontinensek (Európa, Ázsia, Afrika, Amerika, Ausztrália) egy-egy jellegzetes kulturális, művészi sajátossága ihlette. A tábor ideje alatt készült képeket naponta bővülő kiállítás keretében mutattuk be a betérőknek (szülőknek) a tábor helyszínén. A tábor végén a résztvevők minden saját alkotást magukkal vihettek.

A résztvevőknek háromszori étkezést biztosítottunk, az tízórait és az uzsonnát a tábor helyszínén kapták meg, a kétfogásos ebédet egy közeli étterem szolgáltatta. A résztvevőket két alkalommal – napzáró programként - fagyizni vittük.

Program:

július 11., hétfő, 1. nap

Tematika: Európa

Az ismerkedést, csoportalkotást elősegítő szabadtéri játékokat, a névjegykártya-készítést és keresztnév-elemzést követően az Igazgyöngy Művészeti Alapítvány módszertanát követve készítettük el a Boldogság Kék Madara c. vegyes technikával készült, nagyformátumú (A3 méretű) alkotást. A résztvevők vezetett módon, az ún. kötelező elemek feltüntetésével, terhezhették meg a saját rajzukat. Segítséget kaptak skicceléshez, kontúrozáshoz, ecsetkezeléshez stb.; az elkészült vázlatot olajpasztellel és akvarellel „varázsolhatták” színpompás alkotássá.

Az alkotómunkát megelőzte az ún. Európa-kvíz, a gyerekeknek 10 kérdést tettünk fel a kontinensről. Alkotás közben – minden napon – az adott kontinensre jellemző zenei aláfestésről gondoskodtunk.

Az első délután a résztvevők megkapták az ÓCSTGYV logójával ellátott ún. tábori egyen pólót, amit örömmel dedikáltak egymásnak.

Délután az ún. katedrál ablak technikát ismerhették, sajátíthatták el a gyerekek; népszerű készségfejlesztő programnak bizonyult - kreatív papírokkal, ollóval, ragasztó stifttel dolgoztak, a programvezető útmutatója alapján. A színpompás kész alkotásokat a terem egyik ablakára rögzítettük - kiállítást rögtönözve a dekoratív produktumokból.

július 12., kedd, 2. nap

Tematika: Ázsia

A napindító szabadtéri csapatjátékokat követően Ázsiába utaztunk gondolatban. Az alkotómunkát Ázsia-kvíz előzte meg, majd a japán bonsai művészet idéztük meg egy nagyformátumú akvarellkép megalkotásával. Látványos és szép bonsai-képek születtek.

A délutáni program egy bonsai-t idéző kis méretű gyöngyfa megalkotása volt, finommotorikai fejlesztésként is jó programnak bizonyult, ezt a feladatot is nagyon élvezték a gyerekek.

július 13., szerda, 3. nap

A napindító szabadtéri játékokat (logikai játék, ügyességi játék, trambulin, tollas) követően Afrikába „utaztunk”. A vörös kontinensről is összeállítottunk a gyerekeknek egy 10 kérdésből álló kvízt, majd színes afrikai nyakéket készítettünk fagyöngyökből és papírgyöngyökből. Utóbbihoz magazinokat hasznosítottunk.

Ezt követően csoportképeket készítettünk az ÓGYTGYVK udvarán, a tábor nevét (Süss fel Nap!) is megjelenítve. A feliratot a gyerekek készítették. Az előhívott csoportképekből a résztvevők a tábor végén kaptak 2-2 darabot.

Az ebédet és a délutáni „sziesztát” követően került sor a 2. afrikai projektre, melyet a szavanna ihlettett. A naplemente hangulatát tükröző színpompás árnyékképeken az alkotók a szafari jellegzetes állatait is megjeleníthették. Látványos képek születtek, a gyerekek nagyon élvezték az alkotási folyamatot.

július 14. csütörtök, 4. nap

A reggeli játékok után Dél-Amerika hangulatát idéztük meg, a 10 kérdésből álló Amerika kvízt követően. Délelőtt 3D-s portrét készítettünk Frida Kahlo stílusa nyomán. A Frida portrét akvarell technikával kiviteleztük, a portré színes virágkoszorúval egészült ki, melyekhez leveleket, virágokat, virágszirmokat használtunk fel.

Délután is mexikói hangulatot varázsoltunk magunk köré: különleges dekorációs tárgyat, ún. kavicskaktuszt készítettünk. A gyerekek kipróbálhatták a szalvétatechnikát és a kavicsfestést; a kavicskaktuszok dekupázsolt agyagkaspókba kerültek. Örömünkre ez a kreatív program is népszerűnek bizonyult.

július 15. péntek, 5, nap

A reggeli csapatjátékokat követően elkészítettük közösen a tábor tablóját: minden résztvevő felírta, mely program tetszett neki a legjobban. A tábor utolsó napján az ausztrál kontinensre utaztunk képzeletben. Délelőtt esőbotot készítettünk, majd a gyerekek csoportfeladatként esőcsalogató verset írhattak, amit rögtönzött előadás keretében – az elkészült esőbotok használatával - mutattak be a többieknek. Mind a három csoport remekelt, nagyon élvezték ezt a feladatot.

Ebéd után egy különleges technikával ismertettük meg a gyerekeket: színes kartonra olajpasztellel Mola-képet készíthettek jellegzetes ausztrál motívumok megidézésével.

Búcsúzásként lufikba rejtett személyes üzenettel ajándékoztuk meg a táborozókat, a tábor fagylaltozással zárult.

Az alkotótábornak idén is nagy sikere volt. A gyerekek nagyon élvezték a közös munkát. A tábort igyekeztünk színes és változatos programokkal élvezetessé tenni.

Gyula - barangoló nyári tábor 2022

2022
nyarán lehetőségünk nyílt ottalvós tábort szervezni. Helyszínéül Gyulát választottuk, nem csak kulturális adottságai miatt, hanem azért is, mivel sok gyermek önerőből nem jutna el ilyen távolságra Budapesttől.

Első nap:

Az első nap az utazásé volt. Együtt indultunk útnak, ami önmagában nagy élmény volt, hiszen sokak nem hogy vonattal nem utaztak még, de pályaudvaron se jártak ezelőtt. A több órás út volt az első kihívás, ami a gyerekeket érte. Természetesen egy pillanatra nem hagytuk őket unatkozni: a vonatúton ismerkedős játékokkal igyekeztük összehozni a csapatot. A hosszú, izzasztó út után felüdülés volt megérkezni a hatalmas zöld területen lévő kellemes, árnyékos szállásunkra. Miután mindenki lemosta magáról az út porát közös vacsorával koronáztuk meg. A tábori élmény elengedhetetlen elemeként természetesen a közös tábortűz sem maradhatott el. A gyerekekkel teljes munkamegosztásban voltunk: együtt gyűjtöttük a tüzifát, közösen faragtunk nyársbotokat és természetesen közösen falatoztuk a szalonnát is.

Második nap:

Annak érdekében, hogy jól induljon a nap reggeli tornával indítottunk, s miután kellemesen átmozgattuk magunkat jöhetett a jól megérdemelt reggeli. Hagytuk, hogy a reggeli kicsit leülepedjen, majd miután felvettük az ebédcsomagunkat útnak is indultunk. Elsőnek az Almásy-kastély interaktív tárlatát fedezhették fel a gyerekek. Mivel a múzeum jelentős részében mindent lehet sőt kell tapizni - miután a múzeumok nagy részében ez szigorúan tilos - ez hatalmas élmény volt mindenkinek. A kastély hatalmas zöld parkjában elmajszoltuk az ebédet, majd a belváros főbb látványosságait vettük sorra. Tikkasztóan meleg nap lévén megálltunk egy frissítő fagylaltra. Ezt követően utunk a várba vezetett, ahol tárlatvezetés keretében körbejártuk a termeket. Az élménydús, kimerítő barangolást követően  visszabandukoltunk a szállásra, hogy elfogyasszuk a vacsoránkat. Az estét számháborúzással zártuk.

Harmadik nap:

Ismét reggeli tornával indítottuk a napot. Miután egy napot a szárazföldön töltöttünk, ez a nap már hűsítőbb közegben telt: egész nap a Várfürdőben pancsoltunk. Itt a különböző medencék és csúszdák között jártunk felváltva. A gyerekeknek ez egy különösen élménydús nap volt, alig lehetett kirobbantani őket a vízből. Miután mindenki megszárítkozott “tábort bontottunk”, majd hazatértünk a szállásunkra. Itt a vacsorát követően visszavágót játszottak a számháborúban, illetve a közös társasozás sem maradhatott el.

Negyedik nap:

Már hagyománnyá vált torna után a csütörtöki délelőttöt picit lazábbra vettük, mivel mindenkit kiszívott az előző napi vizes program. A reggeli órákat a táborban töltöttük, természetesen ekkor sem unatkoztunk, hiszen számos különböző programot kínáltunk: hennázás mellett sportolási lehetőségek is voltak, illetve társasozás sem maradhatott el. Miután elsöprő sikert aratott a vizes programunk ezt a napot szintén a strandon töltöttük csak ezúttal az aquaréna részlegen. Itt temérdek csúszda és különböző élménymedencék várták kifejezetten a fiatalabb korosztályt - bár itt a kísérők sem unatkoztak egy percet sem. A nap végére senki nem úszta meg szárazon. Az utolsó napunkat a nagy sikerre való tekintettel tábortűzzel zátuk, de a sós után egy kis édessel, pillecukrot sütöttünk.

Ötödik nap:

A hét végére mindenki kellemesen elfáradt. A délelőtt még azért belefért egy kis közös játék: a csoport fáradtabb felének agytornával járó társasparti, az elevenebb része pedig focival és tollassal ütötte el a maradék tábori időt. Ezt követően búcsút vettünk a várostól és vonatra szálltunk.

 

Nyári tábor (CSÁO-GYÁO)

Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ Családok-és Gyermekek Átmeneti Otthonának idén is lehetősége nyílt arra, hogy a nálunk lakó gyermekek nyarát szebbé, tartalmasabbá, a szülők helyzetét pedig a gyermekük felügyelete tekintetében is könnyebbé tehessük.

Az 5 napos programsorozat 2022.06.20-án indult, melyet a Családok- és Gyermekek Átmeneti Otthonában élő 26 gyermek részvételével valósítottunk meg. A gyermekek életkora 6-16 év között volt. A korosztályi igényeket és az érdeklődést szem előtt tartva igyekeztünk olyan tartalmas programtervet összeállítani, amely plussz tudást és élményt is nyújt számukra, ugyanakkor kiszakadhatnak a mindennapi környezetükből.

Az elsődleges célunk az volt, hogy hozzájáruljunk a gyermekek szabadidejének a tartalmas eltöltéséhez oly módon, hogy közben jól is érzik magukat.

Másodlagos célunk az egymás iránti felelősségérzet erősítése, a társas kompetenciák, az empátia erősítése, a gyerekek egymás közti kommunikációs stílusának a csiszolása, továbbá a közösségépítés volt.

A gyermekek napközbeni étkezését a Faház étteremből rendelt szendvicsekkel oldottuk meg, továbbá minden nap meghívtuk egy kiadós fagylaltozásra is őket.

  1. nap: a 12 év kor feletti gyerekek részt vehettek a Sziklakórházban egy 1 órás tárlatvezetésen. Ez idő alatt a kisebb gyerekekkel tettünk egy sétát a Várnegyedben. A tárlatvezetést követően elfogyasztottuk az ebédünket és ellátogatt8unk a Várkertbazárba is.
  1. nap: a Római Strandfürdőre látogattunk el, ahol az aktív és passzív pihenésé volt a főszerep. A nagyobb gyerekek szívesen kipróbáltak a vízi csúszdákat, a kisebbek pedig a gyermek medencében hűsöltek, játszottak. A strand árnyékos, nagy füves területe lehetővé tette a sportolási lehetőséget is a gyermekek részére. Kisebbeknek az ősfák árnyékában elhelyezkedő játszótér szintén nagy örömöt okozott.
  1. nap: Szentendrére a Skanzenbe látogattunk el, ahol tárlatvezetés keretén belül a gyerekek megismerhették a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum néhány tájegységét. A közös ebéd után folytattuk a Skanzen felfedezését. A kisebb gyerekek a szabadtéri játszótéren játszottak, majd megismerkedhettek a magyar háziállatokkal is. A nagyobbak az árnyékos parkban beszélgettek, énekeltek.
  1. nap: ellátogattunk a Csodák Palotájába. A strand után ez volt a másik olyan program, amely mind a kicsik, mind a nagy gyerekek számára különleges élményt nyújtott. A szórakozás mellett a gyerekek sokat tanulhattak a természettudományok témakörében. Az itt töltött idő alatt volt szerencsénk részt venni az Öveges színpadi attrakción is. A gyerekek az előadást nagyon élvezték, a nagyobbak közül volt olyan vállalkozó szellemű gyermek, aki önként jelentkezett egy kísérletben való részvételre.
  1. nap: a Margitszigetre látogattunk el. A 12 év alatti gyerekeket elvittük a játszótérre, a nagyobb gyerekek a füves réten piknikeztek, kártyáztak, fociztak.

Az otthonba visszaérve heti zárásként hideg dinnye mellett közösen összegeztük, értékeltük a hetet. Minden gyermek beszámolt legkedvesebb élményéről is.

Örömmel töltötte el a résztvevőket, hogy a hét folyamán több alkalommal előfordult, hogy a Családok Átmeneti Otthonában dolgozó kollégák önként jelezték, hogy szeretnének a programokba önköltségen becsatlakozni a közös élményszerzés érdekében.

A kitűzött célokat megítélésünk szerint maradéktalanul sikerült megvalósítani. Kitűnő hangulatban telt ez az egy hét, mindenki nagyon jól érezte magát, új barátságok is születtek.

A visszajelzések alapján elmondható, hogy a változatos programoknak köszönhetően a gyermekek sok új és kellemes élménnyel térhettek haza. A táborozó gyerekek érdeklődőek, többnyire fegyelmezettek voltak.

 







  


Facebook

Köszöntő

Szeretettel köszöntjük az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ honlapján!

Intézményünk 1992. óta segíti a kerületben élőket. Célunk, hogy Óbuda-Békásmegyer minden lakosa hozzájusson ahhoz a segítséghez, támogatáshoz, amelyre arra rászorulóként szüksége van.

A honlapon tallózva megismerkedhet az ÓCSTGYVK által nyújtott szolgáltatásokkal, a szolgáltatások tartalmával.

Intézményünk minden III. kerületben élő előtt – a gyermekektől az idősekig – nyitva áll. Tapasztalt, szakképzett munkatársaink arra törekszenek, hogy a polgárok mind teljesebb és kiegyensúlyozottabb életet vallhassanak magukénak. Igyekeznek segíteni a család működési zavarainak megoldásában, a támogatásokhoz való hozzájutásban, a gyermekek szabadidejének hasznos eltöltésében.

Valamennyi telephelyünk tömegközlekedéssel akadálymentesen megközelíthető, a BKK alacsonypadlós, akadálymentes autóbuszaival, illetve az 1-es villamos, alacsonypadlós combino szerelvényeivel.

Keresse felkészült munkatársainkat, hogy Önnek is segíthessünk!

| 1035 Budapest, Váradi u. 9-11.
| Telefon: +36 1 250 1964
| E-mail: cstan.info@kszki.obuda.hu
| Készenléti ügyelet: +36 20 576 9810