Hírek

Húsvéti meglepetéscsomagot kaptak Átmeneti Otthonaink lakói

2021.03.11
Húsvéti meglepetéscsomagot kaptak Átmeneti Otthonaink lakói

Húsvéti meglepetéscsomagot kaptak Átmeneti Otthonaink lakói – Adományok Óbudáról, vidéki településekről és távoli földrészről

A kerületünk átmeneti otthonaiban élő családok és gyermekek példamutató civil összefogásnak köszönhetően a rendszeres támogatás mellett most húsvét alkalmából különleges ajándékokat is kaptak. Önkormányzatunk a kezdetektől a kezdeményezés mellé állt, az ünnepi adományok átadásán dr. Kiss László polgármester is részt vett, hogy személyesen köszönje meg az önzetlen segítségnyújtást.

Február közepén indult az óbudai Gléda vendéglő és az új-zélandi, szintén magyar kézben lévő Anzil Hungarian Restaurant közös akciója. Az új-zélandi vendéglőben jótékonysági vacsorákat rendeznek, az így befolyt adományokból pedig a Gléda vendéglő hetente egyszer teljes menüt főz és szállít ki az óbudai Családok és Gyermekek Átmeneti Otthonában lakóknak.

Köszönettel tartozunk a felajánlóknak és az otthonok munkatársainak

„A heti ebédkészítés mindemellett munkát is biztosít kollégáinknak. Próbáljuk egyben tartani a közösségünket ebben a válságos időben – magyarázza Deli János, a vendéglő egyik tulajdonosa. – A kezdeményezéshez a februári indulás óta többen is csatlakoztak, így nemcsak a rendszeres főzés folytatódhat, hanem külön húsvéti csomagok is jutnak az otthonokba az adományokból.”

Dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a húsvéti adományok átadásakor személyesen mondott köszönetet minden résztvevőnek: „Mindenkinek köszönöm, a kezdeményezőknek és azoknak, akik bekapcsolódtak a munkába, hogy hozzájárulásukkal szebbé teszik otthonaink lakói számára az ünnepet. Külön is hálásak vagyunk a rendszeresen ebédet biztosító óbudai vendéglő csapatának, mert mindannyian tudjuk, a vendéglátóipart eddig soha nem látott nehézségek sújtják hosszú-hosszú hónapok óta. Pontosan tudom, mi inspirálja őket e gesztusra. Én is ezt tanultam otthon gyermekkoromban. Édesanyám mindig azt mondta, nem lehetünk olyan szegények, hogy még egy hely ne legyen az asztalnál.”

Dr. Kiss László arról is beszélt, hogy az otthonok munkatársait is köszönet, elismerés illeti a helytállásukért, akikre, mint minden, szociális szférában dolgozóra, egyre nagyobb terheket tettek ezek az emberpróbáló hónapok.

A húsvéti csomagba fogyasztásra kész, főtt, szeletelt sonkát, kemény tojást és tormakrémet készítettek Gléda-stílusban, Tarjánból pedig újhagyma és friss retek érkezett a húsvéti menühöz.

„Az ünnepi fogások mellé a foszlós kalácsot szerettük volna egy szentendrei pékségtől rendelni, de az ottani vezető sem fogadott el pénzt, inkább száz kalácsot sütött az ajándékokhoz. A Gyermelyről hozzánk csatlakozók jóvoltából pedig kézzel készíthető, kifesthető figurák és fajátékok kerültek a húsvéti csomagba, hogy maradandó ajándékot is hozzon a nyuszi” – sorolja Kerekes Sándor, a Gléda séf-tulajdonosa, honnan érkeztek felajánlások, hogy minél több örömet szerezhessenek intézményeink lakóinak.

Az adománygyűjtő akciójához nem csupán az ország több településéről, hanem Új-Zélandon is vannak újabb csatlakozók, az Aucklandi Magyar Klub és a magyar ízeket készítő Szilvia’s Little Kitchen, így az otthonok lakói egy hónapig még biztosan élvezhetik a világot átívelő gondoskodást.

„Én feltöltődöm, ha a segítségre szorulók mellé állhatok”

Mayer Szilvia, a Komárom-Esztergom megyei, tarjáni Szilvi Zöldség-Gyümölcs bolt tulajdonosától megtudtuk, nem csak a glédás ebédekhez járulnak hozzá minden alkalommal friss portékával: „Ez a helyzet megkívánja, hogy folyamatosan gondoljunk a nehéz helyzetben lévőkre, így a falunkban és a környéken ingyen szállítjuk ki az árut, hiszen sokan betegek, vagy karanténban vannak. Nekem ez nem fáradság. Sőt én töltődöm fel az által, hogy azok mellé állhatok, akiknek most minden segítség elkel.”

Száz friss fonott kalács is került a húsvéti csomagokba. Szabadfi Szabolcs, Szabi a Pék is a szüleitől kapott mintára hivatkozott, amikor arról kérdeztük, miért érezte kötelességének, hogy a jó ügy mellé álljon: „Engem így neveltek, ha valaki szükséget szenved, azt támogatnunk kell. A mi szakmánkat elkerülte a súlyos válság, így azt mondom, ki segítsen, ha nem mi, pékek?”

Átmeneti otthonaink legapróbb lakói igényes fajátékokat és húsvéti díszek saját készítéséhez kaptak kellékeket, hogy kibontakoztathassák kreativitásukat. „Számunkra lelkiismereti kérdés, hogy a látókörünkbe kerülő gondokkal küszködőknek a magunk eszközeivel segítsünk, ezért sem fogadtunk el pénzt a játékokért – mondja Komlósi-Járai Edit, a Komárom-Esztergom megyei gyermelyi központú kreativajandek.hu vállalkozás vezetője. – A férjemmel abban hiszünk, hogy mindabból, amivel Isten minket megajándékozott, vissza kell juttatnunk kevésbé szerencsés társainknak.”

Szalai-Komka Norbert, az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ vezetője amellett, hogy megköszönte az adományokat, arról is beszélt, tervezik a jó szándékú, segíteni kész civileket, vállalkozásokat, cégeket összegyűjteni, támogató munkájukat összehangolni, hogy az még hatékonyabb lehessen. Arra is kitért, hogy ezekben a rendkívüli hónapokban munkatársaira, példamutató kitartásukra nagyon büszke.

„A legjobb helyre kerültek a nagylelkű adományok – hangsúlyozta Kőházi-Kis Enikő, az óbudai Családok Átmeneti Otthonának szakmai vezetője. – A pandémia alatt sokan veszítették el a munkájukat, gyakran a lakhatásukat, az albérletüket is. Jelenleg negyven lakója van az otthonunknak. Kifejezett célunk a munkaerőpiacra visszavezetni őket, hogy tartós megoldást találjunk mindenki számára. Addig is igyekszünk a kollégáimmal minél családiasabb körülményeket biztosítani ellátottjainknak. Így mindazoknak köszönöm, akik felajánlásaikkal hozzájárultak, hogy ez sikerüljön, és az itt élők számára örömtelibb, emlékezetesebb lehessen a húsvét.”

Forrás: https://obuda.hu/blog/hirek/husveti-meglepetescsomagot-kaptak-atmeneti-otthonaink-lakoi-adomanyok-obudarol-videki-telepulesekrol-es-tavoli-foldreszrol/?fbclid=IwAR10r-K84BBf53cUFiv_g2VVBOEOcyyBZcFJmZODAFvt4dIb2aR9jv-neTk


Facebook

Köszöntő

Szeretettel köszöntjük az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ honlapján!

Intézményünk 1992. óta segíti a kerületben élőket. Célunk, hogy Óbuda-Békásmegyer minden lakosa hozzájusson ahhoz a segítséghez, támogatáshoz, amelyre arra rászorulóként szüksége van.

A honlapon tallózva megismerkedhet az ÓCSTGYVK által nyújtott szolgáltatásokkal, a szolgáltatások tartalmával.

Intézményünk minden III. kerületben élő előtt – a gyermekektől az idősekig – nyitva áll. Tapasztalt, szakképzett munkatársaink arra törekszenek, hogy a polgárok mind teljesebb és kiegyensúlyozottabb életet vallhassanak magukénak. Igyekeznek segíteni a család működési zavarainak megoldásában, a támogatásokhoz való hozzájutásban, a gyermekek szabadidejének hasznos eltöltésében.

Valamennyi telephelyünk tömegközlekedéssel akadálymentesen megközelíthető, a BKK alacsonypadlós, akadálymentes autóbuszaival, illetve az 1-es villamos, alacsonypadlós combino szerelvényeivel.

Keresse felkészült munkatársainkat, hogy Önnek is segíthessünk!

| 1035 Budapest, Váradi u. 9-11.
| Telefon: +36 1 250 1964
| E-mail: cstan.info@kszki.obuda.hu
| Készenléti ügyelet: +36 20 576 9810