Hírek

Rövid beszámolók 2021. õszi közösségi programjainkról

2021.10.22
Rövid beszámolók 2021. õszi közösségi programjainkról




Helyszín: Családok Átmeneti Otthona - 1039 Budapest, Víziorgona u. 7.

Időpontok: 2021. augusztus: 2,9,16 - 2021.szeptember: 13,20,27  

Időtartam: 16:00-18:00 óra között (minden foglalkozás időpontjában)

Résztvevők: A Családok Átmeneti Otthonában élő átmeneti gondozásban lévő gyerekek 1-16 éves korig.

Csoportvezetők: Czimerné Jurek Krisztina, Szélné Dobronyi Bettina, Reviczki Julianna

Cél: A kitűzött célok zömében megvalósultak. A gyermekek élvezték a foglalkozásokat, közben észrevétlenül tanultak, önmagukról és a közösségben elfoglalt szerepükről. Élvezték a közös rajzolást, festést, gyurmázást, alkotást, ragasztottunk gyümölcsformákat, festettünk leveleket, amiket felfűzünk és készítünk belőle őszi díszeket. E tevékenységek közben teret adtunk a kreativitásnak a fantáziának.

Sütöttünk goffrit, készítettünk gyümölcssalátát, az egészséges életmód jegyében, beszélgettünk a nagyobbakkal a vitaminok szénhidrátok, zsírok szerepéről egészségre gyakorolt hatásáról.

Játék közben tanultunk egymásra odafigyelni, egymás munkáját elismerni, egymást megdicsérni, esetleges kudarc esetén egymást, biztatni, támogatni, segíteni a másikat célja elérésében. Szabályjátékok játszása közben tanultuk a határokat, a szabálykövetést.

Minden foglalkozás segített egymást jobban megismerni, tanultunk együtt játszani, az idő múlásával egyre jobban formálódott kis közösségünk, nőtt az összetartozás érzése.

Sok pozitív élménnyel lettek gazdagabbak a gyerekek. A foglalkozások keretein belül hozzájárultunk a gondozásban lévő gyermekeink személyiségfejlődéséhez a közös élmény hatott a csoportra, motiváltabbak lettek a közös tevékenységekre. Nekünk sikerült jobban megismerni képességeiket, készségeiket.

Reméljük sikerült hozzájárulni a szabadidejük hasznos eltöltéséhez.

Az egyes csoportfoglalkozáson a résztvevők létszáma

  • 08.02. - 19 fő
  • 08.09. -19 fő
  • 08.16. - 17 fő
  • 08.09.13 -14 fő
  • 09.20. -15 fő
  • 09.27. -13 fő
     

ŐSZI LÁMPÁS Kreatív Klub

2021.09.13- 2021.09.30

Az Őszi lámpás kreatív klub 7 résztvevővel valósult meg az Óbudai Szociális Szolgáltató Víziorgona utcai Idősek Klubjában.

A foglalkozások fő tematikája az újrahasznosítás volt.

A résztvevők rendszeresen a klub foglalkozások keretében találkoznak, ahol különböző kézműves technikákkal készítenek dísz- és ajándéktárgyakat, mi ebbe a foglalkozásba csatlakoztunk be. A fő szempont az volt, hogy mindenegyes foglakozás alkalmával olyan tárgy kerüljön ki a kezünk közül  amely valamilyen módon részese az újrahasznosításnak.( üveg, toboz, fonal, parafadugó)

Az első alkalommal gyapjúfilcből készült karácsonyi akasztót készítettünk. Első lépésként a filcből kivágtuk a sablonokat és pelenkaöltéssel varrtuk össze a díszeket, amit hímzéssel díszítettünk.

A második alkalommal hűtőmágnessel készültünk, amiket előzőleg mi öntöttünk ki és készítettünk elő.  A jelenlévő hölgyek pedig kifestették és kidíszítették a mágneseket.

A harmadik alkalommal ajtó dísz-kopogtatót csináltunk tobozból és hatos masniból.  Elsőként a masnit kellett megkötni, ami nem is olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Majd a masni száraira kerültek a tobozok, amiket mindenki a saját ízlése alapján kidekorálhatott.

A negyedik csoportfoglalkozáson régi könnylapokból készítettünk papírangyalkát. Az angyalka alapja a legyező technika volt, amit könnyen el lehetett sajátítani. A kézműves foglalkozás másik etapja az ajándéktáska hajtogatásának megtanulása volt.

Az ötödik foglalkozáson a parafadugó volt a főszerepben, és az újrahasznosítás jegyében mécsestartót karácsonyfadíszt és edényalátétet csináltunk. Az elkészült díszeket masnival és csillámporral dekoráltuk.

A hatodik és végül utolsó alkalommal befőttesüvegből készítettünk lámpást, amit hópasztával pöttyöző tűvel, akrill festékkel és különböző karácsonyi szalagokkal díszítettünk ki. Ráadásként megpróbáltunk fonalból makramé karácsonyfát csomózni.

Összességében elmondható, hogy nagyon jó hangulatban teltek a foglalkozások, és értékes visszacsatolásokat kaptunk, hogy sikerült hasznos tippeket és jó ötleteket adnunk a Luca napi vásárra.


Helytörténeti séta időseknek 3. - időutazás Békásmegyeren

A helytörténeti séta során 2021.09.14-10.12-e között 24, zömmel Békásmegyeren élő, 65 év fölött nyugdíjas számára bemutattuk a terület helytörténetét. A sétát úgy alakítottuk ki, hogy mindenki számára könnyen elérhető és megközelíthető legyen.

  • Üdvözöltük őket Pannonia Inferiumban, szót ejtettünk a megyeri rév jelentőségére, kitekintettünk Krottendorf fejlődésére, a svábok be-, majd kitelepítésére. Beszélgettünk Békásmegyer önálló életéről, háborúkról, Budapesthez való csatolásáról, és az ezzel járó átalakulásokról.

 A séta 6 állomása során bemutattuk a Larsen-Nielsen, illetve a Raymond Camus típusú panelek különbözőségét, majd közösen elemeztük a panelházak állapotromlásának és felújításának a lépéseit.

  • A sétát egy kvízjáték követte, melynek célja az 50-es, 60-as, 70-es évekre jellemző tárgyak, fényképek felismerése, azonosítása, valamint az ezekhez kapcsolódó saját történetek, emlékek megosztása volt.
  • A játék után egy „időutazás” keretén belül a Családi Közösségi Tér szabadulószobájában felfedeztük egy hatvanas évek eleji lakás enteriőrjét és hangulatát.
  • A program végén magát az idősek számára optimalizált áldozatvédelmi játékot is ki lehetett próbálni. A játékban az idősebb generáció tagjai a napjainkra jellemző trükkös lopásokhoz és csalásokhoz kapcsolódó logikai feladatokon keresztül készülhettek fel a bűncselekmények megelőzésére.
      

Jövőtervező csoport

 Zárt csoportfoglalkozást indítottunk Pataki Zsuzsi pszichológus kollégámmal. A hat alkalomból álló interaktív csoportfolyamat a Családok Átmeneti Otthona lakóinak került megrendezésre.

A csoport fókuszában a külső és belső erőforrások megtalálása és definiálása, a motiváció felébresztése, az önmagunkról és a jövőnkről való gondolkozás volt. A csoporttémák között szerepelt a család, mint egység és erőforrás, a párkapcsolat, a gyermeknevelés, a biztonság megélése, a munka és az ezzel járó nehézségek. Változatos gyakorlatokkal igyekeztünk bevonni a jelenlévő csoporttagokat: közös gondolkozással, kreativitással, szimbolikus gondolkozással, rajzzal, montázskészítéssel, mozgás orientált gyakorlatokkal. 

Az egyéni feldolgozás mellett teret adtunk a páros és csoportos megosztásoknak is, egymás élményeit meghallgatva, a csoport visszajelzéseire figyelve további szempontokkal gazdagodhattak a résztvevők.

A csoportfolyamatot igyekeztünk a csoport aktuális igényeihez és visszajelzésekhez alakítani, visszajelző körökkel felmérni azt, hogy milyen témával foglalkozna szívesen a csoport, mi az, amiről nem kényelmes beszélni.

A csoport alatt előkerülő összes nehézség ellenére a csoport egy biztonságos és ítéletektől mentes térként szolgált a tagjainak, ennek a megtapasztalása gyógyító hatással bírhat. Az átmeneti otthonban élő családok megélhetési gondokkal küzdenek, nehezen jut idejük önmagukra a mindennapi nehézségek mellett. Ez a csoport felületként szolgált arra, hogy elmélyedjenek a gondolataikban, a felmerülő kérdéseiket átbeszélése változást indíthat el bennük.

Mókázzunk együtt!

A program 2021 szeptembere és októbere között több alkalommal került megszervezésre. A foglalkozásokra időseket unokáikkal vártunk. Minden alkalommal más-más ötlettel készültünk. A részvevők nagyon lelkesek voltak, örömmel vetették bele magukat a munkába. Minden alkalmat igyekezetünk hangulatossá tenni azzal, hogy beszélgettünk, néha zenét is kapcsoltunk.

Az első alkalommal megismerkedtünk a részvevőkkel, rövid ismerkedő beszélgetés után kézműves foglalkozást tartottunk, levendulazsákokat készítettünk. A munka alatt szabad kötetlen beszélgetés alakult ki.

A második alkalommal, a gyermekekkel ajándékot készítettünk a nagyszülőknek. Színeztünk, festettünk, a gyermekeknek le kellett írniuk, hogy hány éves a nagymama, mi a kedvenc elfoglaltsága, kedvenc színe, mi a legkedvesebb emléke. A gyermekek serényen dolgoztak, a nagyszülők pedig nagyon örültek a munkáknak. Ameddig a gyermekek színeztek, addig a nagyszülők beszélgettek az „élet nagy dolgairól”.

A harmadik alkalomra társasjátékozást, ügyességi játékokat terveztünk. Kártyáztunk (Fekete Péter, dominó), ki nevet a végén-eztünk. A sok játék láttán a gyermekek egyszerre mindennel akartak játszani, olyan hamar eltelt a délután, hogy a puzzle-versenyre már nem jutott idő, azt elhalasztottuk a következő alkalomra. A játékok közben elmesélték a nagyszülők, hogy amikor ők voltak gyerekek mivel játszottak (ólomkatona, ugróiskola, baba hajakat fontak, gyöngyfűzés, üveggolyó, stb.), ezek közül sokat nem ismertek a gyermekek. Az idősek nosztalgikus hangulatba kerültek és csak meséltek és meséltek az élményeikről, a gyermekek pedig érdeklődve hallgatták őket.

Az utolsó alkalommal bepótoltuk a puzzle-versenyt. Több verseny is volt, egyszer a nagyszülők az unokák ellen, aztán pedig mindegyik nagyszülő a saját unokájával alkotott csapatot. Nagy küzdelem volt, de mindenki nagyon élvezte, főleg a gyermekek, bennük erősebb volt a győzni akarás élménye. A legvégén az óriási versenyzésben mindenki kifáradt, a csoportfoglalkozást egy értékelő beszélgetéssel zártuk le. Mindenki elmondta hogyan érezte magát, mi tetszett a legjobban/legkevésbé neki.

Összeségében a foglakozást sikerrel zártuk. A jelenlévők jól érezték magukat, élvezték az együtt töltött időt, sokat beszélgettek egymással, közösségé alakultak a foglalkozások végére. Minden alkalommal izgatottan várták, hogy mivel készülünk és saját ötleteikkel is színesítették a programot.

    


Csokit vagy csalunk!

Helyszín: ócstgyvk- Családok Átmeneti Otthona- 1039 Budapest, Víziorgona utca 7.

Időpont: 2021. október 26.

Csoportvezetők: Reviczki Julianna, szélné Dobronyi Bettina

Időtartam:

14:30-15:00 óra, előkészülés, terem berendezés

15:00-17:00 óra között  kézműves foglalkozás a gyerekekkkel és felnőttekkel.

Ténylegesen Részvevők száma: 15 fő - Családok Átmeneti Otthonában élő átmeneti gondozásban lévő gyerekek és felnőttek

Kitűzött Cél megvalósulása : Közös kézműves foglalkozás keretében a halloweent ünnepeltük. beszélgettünk a hallowen kialakulásáról, az ahhoz kapcsolódó hagyományokról. A gyerekek és a felnőttek egyaránt nagyon élvezték a közös programot. a beszélgetést követően Közösen készítettünk denevért, pókot, szellemet, tököt, mellyel a közösségi teret és a  szobájukat is kidíszíthették.

   

Őszi séták forró teával" csoportfoglalkozás

Az “őszi séták forró teával” programsorozat a sikeres helytörténeti séta időseknek című programokra épült. A változás viszont a résztvevők életkorát érintette: a programot most 19, zömmel Békásmegyeren, idősek otthonában élő, 80 év feletti nyugdíjas számára alakítottuk át az igényeik szerint. Így rövidebb lett a séta, viszont több időt szántunk a helytörténeti szoba megtekintésére az alábbiak alapján:

  • Üdvözöltük az időseket Pannonia Inferiumban, szót ejtettünk a megyeri rév jelentőségére, kitekintettünk Krottendorf fejlődésére, a svábok be-, majd kitelepítésére. Beszélgettünk Békásmegyer önálló életéről, háborúkról, Budapesthez való csatolásáról, és az ezzel járó átalakulásokról.
  • A séta a Családi Közösség Tér helytörténeti szobájában ért véget, ahol alaposan megismerkedtünk a hatvanas évek szobabútoraival, szokásaival, egy-egy jellemző történetével. Ezen belül bemutattuk a szódásszifon, a Lenin szobor és a szamovár „élettörténetét”.
  • A sétát egy kvízjáték követte, melynek célja az 50-es, 60-as, 70-es évekre jellemző tárgyak, fényképek felismerése, azonosítása, valamint az ezekhez kapcsolódó saját történetek, emlékek megosztása volt.
  • A program végén magát az idősek számára optimalizált áldozatvédelmi játékot is ki lehetett próbálni. A játékban az idősebb generáció tagjai a napjainkra jellemző trükkös lopásokhoz és csalásokhoz kapcsolódó logikai feladatokon keresztül készülhettek fel a bűncselekmények megelőzésére.





Facebook

Köszöntő

Szeretettel köszöntjük az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ honlapján!

Intézményünk 1992. óta segíti a kerületben élőket. Célunk, hogy Óbuda-Békásmegyer minden lakosa hozzájusson ahhoz a segítséghez, támogatáshoz, amelyre arra rászorulóként szüksége van.

A honlapon tallózva megismerkedhet az ÓCSTGYVK által nyújtott szolgáltatásokkal, a szolgáltatások tartalmával.

Intézményünk minden III. kerületben élő előtt – a gyermekektől az idősekig – nyitva áll. Tapasztalt, szakképzett munkatársaink arra törekszenek, hogy a polgárok mind teljesebb és kiegyensúlyozottabb életet vallhassanak magukénak. Igyekeznek segíteni a család működési zavarainak megoldásában, a támogatásokhoz való hozzájutásban, a gyermekek szabadidejének hasznos eltöltésében.

Valamennyi telephelyünk tömegközlekedéssel akadálymentesen megközelíthető, a BKK alacsonypadlós, akadálymentes autóbuszaival, illetve az 1-es villamos, alacsonypadlós combino szerelvényeivel.

Keresse felkészült munkatársainkat, hogy Önnek is segíthessünk!

| 1035 Budapest, Váradi u. 9-11.
| Telefon: +36 1 250 1964
| E-mail: cstan.info@kszki.obuda.hu
| Készenléti ügyelet: +36 20 576 9810