Melegétel-adományt kapnak Átmeneti Otthonaink lakói

Földrészeken átívelő segítség érkezett Óbudára – Melegétel-adományt kapnak Átmeneti Otthonaink lakói

Példamutató összefogással támogatja egy óbudai vendéglő és egy új-zélandi, szintén magyar kézben lévő étterem a kerültünk átmeneti otthonaiban élő családokat, gyermekeket. Turgonyi Dániel alpolgármester és önkormányzatunk a kezdeményezés mellé állt, így az első adomány, nyolcvan adag finom meleg ebéd már el is jutott Óbuda-Békásmegyer intézményeibe.

“Rengeteg sorstársunkhoz hasonlóan mi is bezárni kényszerültünk az éttermünket. Hónapok óta a túlélésért küzdünk” – festette le az egész magyar vendéglátást sújtó szomorú helyzetet Deli János, az óbudai Gléda vendéglő egyik tulajdonosa. Régi barátjuk, az új-zélandi Anzil Hungarian Restaurant & Delit üzemeltető László András igyekezett a segítségükre sietni: pénzzel szerette volna támogatni őket.

„Mi viszont adományok elfogadása helyett a munkatársainkkal végre újra dolgozni szeretnénk” – szögezi le Kerekes Sándor séf, a Gléda vendéglő másik tulajdonosa. Így hamar megszületett a közös döntés: az Új-Zélandon, a Kapiti Coaston üzemelő Anzil étterem szombati vacsoráinak bevételéből rendszeresen nekik utalt összegből alapanyagot vásárolnak, majd hetente 80–100 adag ételt készítenek és szállítanak a leginkább rászorulók részére, így kollégáik bérét is ki tudják fizetni legalább két hónapon át.

Mivel a Gléda csapatának tagjai óbudai családi vendéglőként tekintenek a helyre, egyértelmű volt, hogy valamelyik helyi segítő intézményt szeretnék támogatni kezdeményezésükkel.

Átmeneti otthonok lakóinak hétköznapjai lehetnek szebbek

„Amikor megkerestek ezzel a segítő szándékú ötlettel, azonnal tudtam, hová juttassuk az ételadományokat, hogy hol lesz a harmadik kerületben a legjobb helyen hétről hétre, és hogy melyik intézményünkkel kössem össze a felajánlókat – tudtuk meg Turgonyi Dánieltől, Óbuda-Békásmegyer alpolgármesterétől, aki többek között a szociális ügyekért felel. – Az óbudai Családok Átmeneti Otthona krízishelyzetbe került gyermekes családok számára nyújt lakhatást és ellátást, akár egy éven át. De válságos helyzetben lévő, bántalmazott, a szülészetről éppen kikerülő édesanyák és csecsemőik számára is biztosítunk itt otthont. Így őszinte köszönettel tartozom a Gléda vendéglő munkatársainak a felajánlásáért. Az első nyolcvan adag meleg ebédet már ki is szállítottuk az otthon lakóinak.”

Az ételadományokból a kerületi Gyermekek Átmeneti Otthonába is jut, amely szintén az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ intézménye. Dávid István, az otthon szakmai vezetője az első ételadomány átvételekor elmondta, hogy itt gondozást és teljes körű ellátást biztosítanak olyan gyermekek számára, akik családi problémák, lakhatási gondok vagy betegség miatt átmenetileg szülői gondoskodás nélkül maradtak.

Hozzátette: „Kollégáimmal mi is mindent megteszünk, hogy a gyermekek itt töltött napjait szebbé és könnyebbé tegyük, sőt célunk, hogy valamennyien mihamarabb visszakerülhessenek a saját családjukba. Köszönettel tartozunk az étterem munkatársainak, hogy örömteli, kellemes perceket szereznek mindannyiunknak a felajánlással. Azért pedig különösen hálásak vagyunk, hogy hétről hétre visszatérnek majd hozzánk. Nagy örömmel látom, hogy ez a jótékony és okos kezdeményezés a vendéglőben dolgozók nehéz helyzetén is könnyít, hiszen korábban sok évet töltöttem a vendéglátóipari szakemberek képzésében, és állítom: tanulóink világszínvonalú tudást szereztek iskoláinkban.”

Egy összefogás, amely mintaként szolgálhat

Az első nyolcvan adag ebéd szépen tálalva, praktikus, biztonságos, egyliteres ételdobozokban megérkezett az átmeneti otthonokba. Az ott élő felnőtteket pedig, akik napközben dolgoztak, ez a finom vacsora várta. Ahogyan Dávid István szakmai vezetőtől megtudtuk, az ellátott szülőket abban is támogatják, hogy munkahelyeiket megtartsák, illetve az álláskeresőket lehetőségekhez juttassák.

Kerekes Sándor séfet arról is kérdeztük, mit főztek kollégáival, és miért éppen erre esett a választás. „Fusilli tésztát készítettünk paradicsomos-cukkinis kacsaraguval, majd sajttal és újhagymával gazdagítottuk. Évtizedek óta állok a serpenyők mellett, tudom, a tésztaételek népszerűek, és e könnyű fogáshoz a húsalapanyagot régi, megbízható, hazai beszállítótól kaptuk ezúttal is. A zöldségfélék pedig amellett, hogy egészségesek, illatossá is tesznek minden menüt.”

László András új-zélandi étterem-tulajdonost, a kezdeményezés elindítóját is sikerült elérnünk, és a részletekről, a támogatás hátteréről kérdeznünk. „Hogy miért éppen Óbuda? Amellett, hogy régi barátság köt a Gléda tulajdonosaihoz, én a XII. kerületben születtem, és ott is nőttem fel. Akkoriban a fiúk egész Budát együtt csavarogták be, nem néztük a kerülethatárokat, így boldogan fedeztük fel Óbudát is, sok szép gyermekkori emlékem köt oda, ráadásul családtagjaim is laktak ott. Ami pedig azt illeti, hogy más szakmák ilyen szolidáris összefogására számítok-e: igen, határozottan. Hiszem, hogy mintaként szolgálhatunk, ha megismerik a munkánkat. Példát mutatunk, hogy hogyan állhatnak egymás mellé mások is ilyen nehéz időkben.”Forrás:https://obuda.hu/blog/hirek/foldreszeken-ativelo-segitseg-erkezett-obudara-melegetel-adomanyt-kapnak-atmeneti-otthonaink-lakoi/?fbclid=IwAR0lOVe1P02M--9UhtLkRQI4324ZgyOoZTW22raLJI_VHSEA30dGFg-ZIEo

Facebook

Köszöntő

Szeretettel köszöntjük az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ honlapján!

Intézményünk 1992. óta segíti a kerületben élőket. Célunk, hogy Óbuda-Békásmegyer minden lakosa hozzájusson ahhoz a segítséghez, támogatáshoz, amelyre arra rászorulóként szüksége van.

A honlapon tallózva megismerkedhet az ÓCSTGYVK által nyújtott szolgáltatásokkal, a szolgáltatások tartalmával.

Intézményünk minden III. kerületben élő előtt – a gyermekektől az idősekig – nyitva áll. Tapasztalt, szakképzett munkatársaink arra törekszenek, hogy a polgárok mind teljesebb és kiegyensúlyozottabb életet vallhassanak magukénak. Igyekeznek segíteni a család működési zavarainak megoldásában, a támogatásokhoz való hozzájutásban, a gyermekek szabadidejének hasznos eltöltésében.

Valamennyi telephelyünk tömegközlekedéssel akadálymentesen megközelíthető, a BKK alacsonypadlós, akadálymentes autóbuszaival, illetve az 1-es villamos, alacsonypadlós combino szerelvényeivel.

Keresse felkészült munkatársainkat, hogy Önnek is segíthessünk!

| 1035 Budapest, Váradi u. 9-11.
| Telefon: +36 1 250 1964
| E-mail: cstan.info@kszki.obuda.hu
| Készenléti ügyelet: +36 20 576 9810