Pszichológiai tanácsadás

Felnőttek és gyermekek részére

Mindannyiunk életében előfordulhat, hogy olyan nehézségekkel találjuk szemben magunkat, amelyekkel nem sikerül egyedül megküzdenünk. Vagy azért, mert korábban nem tapasztalt problémával találkozunk, vagy azért, mert ahogyan eddig megoldottuk a problémáinkat, az a jelen helyzetben nem működik.

Mit jelent a felnőtt pszichológiai tanácsadás ?

A pszichológiai tanácsadás során a pszichológus segít a személynek az aktuális élethelyzeti elakadását megérteni és saját erőforrásaira összpontosítva megoldani azt. A tanácsadás folyamata hozzásegíti a klienst az életvezetési nehézségek, a stressz hatékonyabb kezeléséhez, a különböző életterületeken megjelenő döntési helyzetek megoldásához, a kommunikáció fejlesztéséhez.

A tanácsadási folyamat során átmeneti elakadásokkal és viszonylag jól körülhatárolható problémákkal dolgozunk, amelyhez az ügyfél aktív részvétele elengedhetetlen.

Mi a különbség a tanácsadás és a terápia között?

A pszichológiai tanácsadás során az „itt és most”-ban dolgozunk, arra fókuszálva, amit a jelenlegi élethelyzetben a kliens éppen megél. A pszichoterápia fókusza ezzel szemben a múlt. A pszichológiai tanácsadás „időkorlátos” vagy „rövid távú”, a pszichoterápia azonban hosszabb időt vesz igénybe (gyakran éveket). A pszichoterápia általában mélyebb érzelmi, lelki, személyiségbeli változást tűz ki célul, míg a tanácsadás célja egy adott elakadás feloldása.

Gyermek pszichológiai tanácsadás

A tanácsadás segít a szülőknek megvilágítani, hogy ők hogyan segíthetnek a gyermeküknek, a gyerekeknek pedig segít megfogalmazni problémáikat és csökkenteni a feszültségüket.

Mikor érdemes a gyermekek ügyében felkeresni a pszichológiai tanácsadót?

Ha a gyerek viselkedésében változást tapasztalnak, például étkezés, alvás, tanulás, társas kapcsolatok terén; ha hangulatuk megváltozik, túlságosan visszahúzódóak, vagy éppen agresszívek lesznek.

A gyerek állapotának javulásában nagyon fontos szerepe van a szülőknek is. Szükség van arra, hogy felismerje a problémát, motivált legyen a megoldás keresésében, rendszeresen hozza el a gyermeket a tanácsadásra és ne várjon azonnali eredményt. Fontos, hogy a szülő a kérdéseit a pszichológusnak és ne a gyereknek tegye fel. A pszichológussal való beszélgetés során előtérbe kerülhetnek a gyermek egyéni szükségletei és a gyermekekre ható külső tényezők is, melyek megoldása segíthet a család életének kiegyensúlyozottabbá tételében is.

Intézményünkben lehetőség van mediáció, illetve családkonzultáció igénybevételére is, melynek sikeressége nagyban növelheti, vagy akár szükségtelenné is teheti a gyermek pszichológiai tanácsadás megkezdését, vagy folytatását.

A pszichológus esetenként tanácsolhatja azt is, hogy a gyermek más, a szükségleteihez jobban igazodó szolgáltatást vegyen igénybe (pl. fejlesztőpedagógus, gyermek pszichoterapeuta) melyek más intézménytípusban érhetőek el.

FONTOS tudni, hogy a tanácsadási folyamat során nem történik feltáró önismereti analízis, valamint a tanácsadó pszichológus nem alkot diagnózist és nem ír szakvéleményt.

Intézményünk szolgáltatásai – így a pszichológiai tanácsadás is - 3. kerületi lakosok számára térítésmentesen vehetők igénybe.

A szolgáltatás helye

  • 1035 Budapest, Váradi u. 9-11.
  • 1039 Budapest, Kelta u. 5.

Bejelentkezés, időpont egyeztetés:

A tanácsadásra jelentkező először a családsegítő szolgálat munkatársával találkozik, ahol elmondja a problémáját, ezután közösen beszélik meg a továbbiakat. Amennyiben a pszichológiai tanácsadás mellett döntenek, a családsegítő továbbküldi a jelentkezési lapot a pszichológusnak, aki felveszi az ügyféllel a kapcsolatot és időpontot egyeztetnek. Tanácsadás történhet Békásmegyeren és Óbudán.

Központi telefonszámunk: +36 1 250-1964 (Kelta utca), +36 1 250-3766 (Váradi utca)

Facebook

Köszöntő

Szeretettel köszöntjük az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ honlapján!

Intézményünk 1992. óta segíti a kerületben élőket. Célunk, hogy Óbuda-Békásmegyer minden lakosa hozzájusson ahhoz a segítséghez, támogatáshoz, amelyre arra rászorulóként szüksége van.

A honlapon tallózva megismerkedhet az ÓCSTGYVK által nyújtott szolgáltatásokkal, a szolgáltatások tartalmával.

Intézményünk minden III. kerületben élő előtt – a gyermekektől az idősekig – nyitva áll. Tapasztalt, szakképzett munkatársaink arra törekszenek, hogy a polgárok mind teljesebb és kiegyensúlyozottabb életet vallhassanak magukénak. Igyekeznek segíteni a család működési zavarainak megoldásában, a támogatásokhoz való hozzájutásban, a gyermekek szabadidejének hasznos eltöltésében.

Valamennyi telephelyünk tömegközlekedéssel akadálymentesen megközelíthető, a BKK alacsonypadlós, akadálymentes autóbuszaival, illetve az 1-es villamos, alacsonypadlós combino szerelvényeivel.

Keresse felkészült munkatársainkat, hogy Önnek is segíthessünk!

| 1035 Budapest, Váradi u. 9-11.
| Telefon: +36 1 250 1964
| E-mail: cstan.info@kszki.obuda.hu
| Készenléti ügyelet: +36 20 576 9810